love of my life

love of my life

Thursday, March 7, 2013



Hari ni aku try wat creampuff tapi filling lain selalu aku wat filling kastard biasa tp kali ni aku try wat filling vanilla creme pkai whipping cream..perghh rasa dja lebih sodap lg hehehehe...pada yg nak mencuba resepi dia di bawah.adunan ni ckup utk 9 biji yg saiznya lebih kurang besar telur ayam huhuhu.




Creampuff with vanilla  creme diplomat

Bahan puff:


100 ml air

45g butter/ margerine
60g tepung gandum
2 biji telur gred A ( buangkan 1 sudu besar putih telur)

Bahan vanilla creme:


60g gula kastor/gula halus

1 sudu kecil esen vanilla
250ml susu cair/susu segar
10g tepung kastard
10g tepung jagung
1 biji telur gred A
1/4 cawan whipping cream non-dairy

Cara membuat puff:

1..masak air + butter api perlahan kemudian kuatkan api smpai mendidih.bl dh mendidih terus tutup api.
2. masukkan tepung dan kacau laju2 smpai sebati dan x melekat kat periuk.masak atas api sekejap je pastu biarkan suam.
3. bl aduan dh suam masukkan telur dan kacau laju2 smpai sebati.
4. masuk dlm piping beg pipe atas loyang yg disapu butter sikit.
5. bakar pd suhu 150 c sampai kekuningan (suhu oven depends jgk pd jenis oven)

Cara membuat vanilla creme:
1.masakkan susu cair + esen vanilla dgn api pelahan hingga mendidih
2. dlm bekas lain pukul telur +gula+tepung kastard + tepung jagung hingga sebati
3.masukkan 1/2 susu panas td blm bkas pukulan td kacau kemudia masukkan bahan pukulan td dlm kesemua susu atas api yg pelahan kacau hingga pekat pastu tutup api.
4. sejukkan pd suhu bilik pastu masuk dlm peti sejuk.biarkan betul2 sejuk.
5.sementara tu pukul whipping cream td smpai gebu (stiff peak) masuk dlm peti sejuk.
6. bila bahan kastard td dh sejuk masukkan dlm whippng cream td ngan kaedah kaup balikkan pelahan2 smpai sebati.jgn over kaup plak tau.
7.last skali potong puff kpd dua pastu pipekan whipping cream td dlm puff tu.taaa siap utk di ngap..